lunes, 20 de febrero de 2017

Pla TAC

Avui hem parlat sobre el pla TAC (pla de tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement) que és on es recullen les característiques del centre en relació a les TAC, es defineixen els objectius i es planifiquen les actuacions que es duran a terme pel que fa a aspectes organitzatius, didàcticopedagògics i curriculars.

Però.. quin hauria de ser el paper de les TIC a l'escola?
Antigament l'ús de l'ordinador era un objectiu educatiu, en que els nens havien d'aprendre a encendre l'ordinador, a teclejar, a utilitzar el ratolí, entre d'altres i no va ser fins els anys 90 que la informàtica, ús de l'ordinador es considera un recurs per aprendre coses. A partir del 2000 hi ha un nou plantejament sobre les TAC i es comença a utilitzar l'ordinador per descobrir, comparar i contrastar fonts d'informació i per l'adquisició del coneixement.
Com podem observar hi ha hagut un canvi de plantejament al llarg dels anys degut a que hem anat evolucionant.

Però.. malgrat aquest avenç hi ha factors que mediatitzen l'ús de la tecnologia en el centre educatiu, tot creant barreres i dificultats.
Podem trobar barreres de dos tipus:
    1-   Barreres de 1r ordre -- barreres que no depenen del docent
    2-   Barreres de 2n ordre -- depenen de les creences del professor i del tipu de pràctiques
          metodològiques que adopten. 

És molt important que utilitzem la tecnologia per fomentar un aprenentatge competencial, que permeti als alumnes transferir el coneixements en diferents contextos, que siguin significatius per ells i funcionals, és a dir, que els permetin resoldre problemes de la vida quotidiana.

Després de conèixer què és el que diu el pla TAC hem parlat sobre XANP una gimcana telemàtica (informació a distància) que es va realitzar el curs 1989-90 a l'escola Projecte de Barcelona per mestres del grup de recerca educativa Tidoc-Projecte. A través del XANP els mestres volien explorar les possibilitats educatives de l'enviament de missatges i crear tota una mena de projecte en que els infants els haguessin d'ajudar a resoldre enigmes, tot treballant de forma globalitzada totes les matèries.

A partir d'aquí el mestre ens ha comentat que l'escola Collasso i Gil vol fer quelom similar amb els seus alumnes i que seria interessant crear nosaltres un XANP amb aquests alumnes, tot inventant-nos una temàtica i fil conductor. A partir d'aquí per subgrups hem pensat diferents propostes i com ho realitzariem i finalment hem decidit quin s'adequava més a les necessitats de l'escola.

La proposta guanyadora ha sigut "els espies". A partir d'aquí hem decidit quin seria el nom: Blacki i hem estat debatint si enviar la informació per gmail o per un blog, ja que es tracta d'un agent secret que necessita el màxim de confidencialitat possible.

Finalment hem arribat als següents acords:
     - crearem un conte gmail per enviar els missatges
     - personatge espia es dirà Blacki
     - cada setmana un grup proposarà un enigma
     - amagarem la nostra identitat digital
     - s'exposarà en un drive cadascun dels enigmes que se'ls faci arribar als alumnes, per tal de tenir
       una continuïtat, no repetir-nos i saber què ha proposat cada grup.

No hay comentarios:

Publicar un comentario