miércoles, 19 de abril de 2017

TAC al centre de pràctiques

La meva estada de pràctiques és a l'escola SADAKO. Sadako es tracta d'una escola catalana, oberta i innovadora que va des de p3 fins la ESO amb dues línies per curs. 
Es tracta d'una escola que concep l'infant com un ésser curiós, actiu, participatiu, amb ganes d'investigar i d'anar més enllà i que per sí sol és capaç de resoldre situacions que se li plantegin. Per aquest motiu treballen per projectes a través de l'anomenat "Núvol de preguntes" on tothom qui vol pot evocar aquelles preguntes o dubtes que l'inquietin. D’aquesta manera l’escola promou que l’infant sigui el protagonista del seu propi aprenentatge i que els seus coneixements parteixin dels seus interessos i motivacions, fent que el mestre sigui el guia i acompanyant en el seu procés d’aprenentatge. A més tampoc tenen llibres d'aprenentatge sinò que a partir de 5è de primària cada alumne te una ipad. 

Com podeu observar és una escola molt innovadora, que sempre s'està preguntant el perquè de les coses i que té molt en compte les TIC.

Però.. quin paper tenen les TAC a l'escola?
Bé dons, després de la meva estada de pràctiques he pogut observar, tal com he mencionat abans, que a partir de 5è cada alumne té la seva pròpia tauleta. Això comporta que els infants no tinguin llibres i ho facin tot amb l'ipad. D'aquesta manera, al treballar per projectes, els alumnes els és molt més fàcil buscar i compartir informació amb tan sols un click. Això comporta que no tinguin ni aula d'ordinadors ni biblioteca, ja que creuen que és innecessari degut a que avui en dia tot està digitalitzat. Tot i així penso que el fet de no tenir biblioteca és una mancança, ja que m'he trobat amb nens de 1r de primària que no sabien què era un diccionari ni n'havien vist mai cap! Això em va donar què pensar, ja que malgrat cada vegada les TIC tinguin un paper més rellevant a les escoles, no s'ha de convertir en l'eix central de l'educació en sí, ja que al final les tecnologies ens acabaran controlant. A més penso que és important que els infants toquin i coneguin llibres com també explicar-los històries per tal que puguin imaginar, crear i gaudir de la lectura.

Pel que fa a cicle inicial la mestra té guardades 3 tabletes a la classe, per tal que els infants puguin buscar informació sobre els projectes de forma esporàdica i a cicle mitjà tenen una per cada grup de treball.

També he pogut veure que cada setmana els mestres fan una entrada al blog de l'escola, per tal de compartir amb les famílies quelcom rellevant que hagi passat i que cada curs té el seu propi blog. A més a partir de cicle incial cada setmana dos infants escriuen al blog sobre quelcom que han fet (ex: projecte, experiment d'aula, etc). D'aquesta manera també els fan partícips del blog.

Un altre aspecte a destacar és que totes les aules tenen pissarra digital i projector. Això permet projectar vídeos i tot allò que un vulgui a la pantalla. També m'he adonat que es molt útil a l'hora d'ensenyar als infants a escriure, ja que pots tenir la mateixa plantilla que tenen els infants per escriure projectada a la pissarra i a l'hora de fer activitats sobre diferents temàtiques.

Finalment m'agradaria dir que és una escola que té molt present les TIC com a eina d'ensenyament- aprenentatge però no ens hem d'oblidar de la importància d'explicar-los contes als infants, ja que els permet crear i imaginar.

A continuació us adjunto una imatge del bloc de l'escola



No hay comentarios:

Publicar un comentario