viernes, 26 de octubre de 2012

imatges / drets d'autor / música

Hem d'anar amb conte a l'hora d'utilitzar imatges d'internet ja que poden tenir drets d'autors (copyright).
Per això, hi ha espais com Flickr i wikimedia on podem trobar fotografies llicenciades en Creative Commons, les quals sí que podem utilitzar-les segons les condicions que ens imposi la llicència. Sempre hi quan indiquem el nom de l'autor.

Creative Commons són llicències gratuïes per aquelles persones que no estiguin d'acord amb el copyright. Podem escollir entre 6 tipus de llicències. Ús adjunto la pàgina de Creative Commons on trobareu les diferents llicències: http://cat.creativecommons.org/llicencia/


Per tant, la diferència que s'estableix entre aquests dos conceptes es que el copyright has de pagar per tenir uns drets d'autor i per fer-ne un ús d'allò que vulguem, aleshores, és de protecció total, mentre que les llicències de Creative Commons són drets que s'ofereixen a terceres persones amb unes determinades condicions i, per tant, mai seran de protecció total ja que no està tant controlat i no se sap si realment els altres usuaris estan aplicant les normes de la teva llicència.
Un cop vist la diferència entre aquests dos termes ens adonem que xoquen amb la cultura lliure ja que aquesta vol la difusió i l’elaboració de la cultura lliure i gratuïta i, el que fan aquests drets d’autor es que molta gent no pugui accedir a la cultura ni als coneixements.



En el meu bloc tinc la llicència de reconeixement (by). Amb aquesta llicència qualsevol usuari pot dur a terme el que vulgui amb la informació publicada en aquest bloc (distribuir-la, copiar-la, fer-ne obres derivades, fer-ne un ús comercial,..) però amb una condició! El símbol de la persona indica que els usuaris que facin un ús de la informació d'aquest bloc l'han de reconèixer amb el meu nom (nom de l'autor).
   
                                               


Moltes vegades ens trobem imatges sense cap tipus d'indicació ni llicència i ens pensem que les podem utilitzar. Dons NO! Estem totalment equivocats. Si ens trobem una fotografia sense llicència no la podrem utilitzar ja que està en copyright per molt que no ens ho indiqui.


Aquí podreu tenir accés les webs de: 

Aquí us adjunto una pàgina web anomenada jamendo on podreu escoltar tot tipus de música sense haver de descarregar-la ni fer pirateries. 


A continuació us he adjuntat un vídeo divertit que ens mostra clarament que copiar no es robar.



Comunicació audiovisual i/o digital

Avui a classe de COED hem parlat sobre la comunicació audiovisual i/o digital.
Quan veiem un vídeo, imatge, llegim un text,.. cadascú de nosaltres ho interpreta d’una manera diferent, depenent dels coneixements i experiències que tinguem. Ningú interpreta la realitat igual sinó que és diferent per a tothom! Per exemple, si en una classe de parvulari demanem que dibuixin un cavall, cada nen farà la seva interpretació a partir del que conegui. O bé, un cec tindrà una visió diferent a la meva.

Un aspecte que cal tenir en compte es com influeixen els mitjans de comunicació en l’educació. No estan donant la utilitat que es vol i no se’ls hi dona un valor expressiu per sí sols sinó que normalment van acompanyant l’explicació del professor.

Els principals causants de la connexió dels nens amb la televisió són l’escola, la família i els propis mitjans de comunicació.
Per exemple, si en una família hi ha poca comunicació o bé, el pares es despreocupen totalment dels seus fills, els nens miraran més la televisió que no pas uns altres. També, els mitjans de comunicació tenen una gran responsabilitat ja que estan educant.

El que cal fer es dur a terme una alfabetització audiovisual. Hem d’aprendre a mira més enllà del que ens volen dir i de reconèixer quina és la intenció comunicativa. No ens hem de deixar enganyar per la publicitat subliminal! També, el que caldria fer es desenvolupar una pedagogia per a cada mitjà per tal de treure-hi el màxim potencial.

Crec que és un recurs que poc a poc va adoptant major importància i que en un futur no l’utilitzarem com a complement sinó per expressar-se per sí sol.


A continuació us mostro el vídeo d'on he extret la informació: 

Edu3.cat

sábado, 20 de octubre de 2012

La composició del text

El procés de composició textual es divideix en tres etapes:
  1.  Planificació
  2. Composició
  3. Revisió
Les parts d'aquest procés són mentals!
És un procés no lineal en el qual podem anar endevant i endarrere quan sigui necessari. També cal destacar que tot text ha de tenir una coherència, cohesió i adequació.

Primer de tot el que cal fer és planificar. Hem de tenir clar què volem aconseguir i quins són els nostres objectius: informar, convèncer, divertir, entretenir,.. A partir d'aquí ens determinarà el tipus de text: narratiu, descriptiu, explicatiu, persuasiu,..
També hem de pensar a quin tipus de destinatari ens referim, què volem escriure (tema) i com ho volem escriure. Seguidament, ja podrem començar a fer una pluja d'idees i a seleccionar poc a poc la informació en funció dels nostres objectius, tema, destinatari,..

Un cop amb tota la informació ordenada només cal redactar i transformar els plans i les idees en llenguatge escrit.

Finalment el que cal fer és revisar el text; tant la forma (lèxic, contingut, ortografia,..) com el contingut (adequació, idees, estructura i estil).

En aquella classe vaig adonar-me'n de la gran quantitat de passos que s'han de fer per elaborar un text i de tots els que ens passem per alt!

He tret la informació de: AMADEO, I.; SOLÉ, J. (1996). Curs pràctic de redacció. Barcelona: Editorial Columna

Power Point

El passat dijous 18 d'octubre vàrem estar parlant sobre l'ús del Power Point.

Quant farem una bona utilització d’aquesta eina? Està bé fer un power point amb molta lletra? O només amb imatges?
En funció de l’objectiu que tinguem realitzarem el power point d’una manera o d’una altre. Per tant, podríem dir, que no hi ha una presentació més o menys correcte sinó que totes estaran bé depenent del nostre objectiu.

Podem diferenciar dos tipus de presentacions:
- Les tradicionals que normalment van adreçades als pares i als alumnes més grans.
- Les d'ús creatiu. Són aquelles que van adreçades als infants.

Aquest recurs ens pot ajudar tant com a suport visual com textual.
Cal destacar també que amb el Power Point es poden transmetre tant idees com emocions.


Avantatges:
  • Permet incorporar tot tipus d’elements multimèdies com per exemple: imatges, vídeos, so per tal de que sigui més entenedor.
  • Hi ha un guió a seguir. D’aquesta manera és difícil perdre’s.
  • Permet crear esquemes.
  • Permet utilitzar lletres, colors ven variats perquè no sigui tan feixuc.
  • Ens permet que la informació vagi apareixent gradualment per tal de que els oients no desconnectin.
  • Permet la incorporació d'animacions, transicions i hipervincles.

Inconvenients:
  • Abús de recursos multimèdia.
  • Abús de la informació.
  • El mestre i el conferenciant tendeixen a llegir la pantalla.
  • L’aula sempre estarà a les fosques si no hi ha un bon sistema de projecció i això pot provocar cansament i desconnexió.
  • Si el text de les diapositives no apareix gradualment fa que l’oient llegeixi tot de cop i vagi a un altre ritme que el de l’orador. 
  • Un abús de les animacions i transicions pot fer que el públic només miri els efectes i no escolti.



Ús del Power Point en l’àmbit educatiu:
  • Ens permet treballar aspectes de diferents maneres. Per exemple la lectura d’un poema. Podem posar el poema com a suport textual en la presentació, o bé el mestre pot llegir el poema i utilitzar la presentació com un suport visual.
  • Ens permet interactuar, dialogar amb els alumnes.
  • Podem col·locar-hi llorigons (trampes) i que els nens hagin d’esbrinar on es troben.
  • Podem utilitzar aquesta eina per tal de realitzar una tasca de creació conjunta. 
  • Faciliten la creació i aprenentatge cooperatiu


Crec que en podem treure molt bon profit d'aquesta eina si tenim en conte tots els aspectes que he anat anomenant anteriorment.


He extret la informació d'aquest PDF i podreu trobar-hi més informació: http://pers.blanquerna.url.edu/jordisimon/doc1302a.pdf

martes, 16 de octubre de 2012

Exposició de fotografies

Avui a classe de COED hem realitzat una exposició fotogràfica.

Després de treballar durant diverses classes els diferents tipus de descripcions que es poden dur a terme; avui, cada membre de la classe havia de portar a més de la descripció d'una companya, una fotografia de la persona que havia descrit, amb un peu de foto o bé un petit comentari.

Cadascuna havia de defensar el perquè d'aquella imatge i fer una breu explicació.

En aquesta classe he après el gran significat que té una imatge ja que amb tant sols una fotografia et dones conte de moltes coses. 

També, m'he adonat de la gran quantitat d'aspectes que s'han de considerar a l'hora de prendre una fotografia com per exemple:
  • L'enquadrament. És molt important enquadrar i donar rellevància a allò que volem que destaqui, ja que sinó, es perden els detalls del que volem mostrar amb coses supèrflues, com per exemple, el fons o objectes que es trobin al voltant. 
  • El color. El fet de fer una fotografia en blanc i negre o bé en color canvia molt! Una imatge sense color ens permet ressaltar el que volem d'aquella fotografia mentres que una amb color es perden els detalls ja que se'ns desvia la mirada cap a altres llocs sense importància. 
  • Els plans també són molt importants en una fotografia. Trobem diversos tipus: gran pla general (GPG), pla general (PG), pla mig (PM) de cintura en amunt,  pla americà (PA) de genolls en amunt, primer pla (PP) cara, primerísim primer pla (PPP) i pla detall (PD).
  • La perspectiva. Des d'on duem a terme la fotografia. 

Finalment, m'agradaria referir-me a una frase que segurament haureu sentit moltes vegades. Diu el següent: "una imatge val més que mil paraules". 
Què en penseu vosaltres? Creieu que és cert? 

sábado, 13 de octubre de 2012

Diferències entre un bloc i un wiki


Què són els wikis?

El dijous 11 d'octubre vàrem estar treballant a classe què són els wikis, per a què serveixen i quines són les seves utilitats.


Un wiki és una aplicació informàtica online en la qual podem accedir-hi des de qualsevol navegador i es caracteritza perquè qualsevol usuari pot editar, afegir i borrar informació. 


Característiques dels wikis:
  • Qualsevol usuari pot modificar un wiki: afegir informació nova, aportar idees, borrar continguts,.. Un exemple d'un wiki molt conegut és la wikipedia. Constantment una gran quantitat d'usuaris estan modificant la informació d'aquest wiki per tal d'anar-lo millorant mica en mica entre tots.
  • Els wikis utilitzen un llenguatge molt senzill i entenedor per tal de que tothom hi pugui contribuir. 
  • Un wiki no té una estructura definida ja que constantment va canviant.
  • No tenen referents temporals i mai estan acabats. Sempre pot venir un usuari nou i afegir-hi informació. 
  • Es poden deixar aspectes oberts sense acabar per tal de que vingui algú altre a complementar-ho.
  • Són anònims.
  • Dinàmics. 
  • Facilita l'edició col·laborativa.
  • Promouen el voluntariat.


Aquí us adjunto un vídeo dels wikis:





Els wikis són molt útils en l'àmbit educatiu ja que permeten als professors penjar-hi tasques a realitzar, temes, glossaris, lectures,... i permeten realitzar treballs conjuntament. 

Usos educatius dels wikis (segons Jordi Adell):
  1. Espai virtual de la classe.
  2. Espai col·laboratiu de classe.
  3. Espai per realitzar i presentar treballs i tasques electròniques. Consisteix en que cada alumne o bé sol o en grup pengi en el wiki tot el que està aprenent per tal de que el professor pugui fer una revisió i avaluar-lo. Un exemple seria aquest mateix bloc que estic elaborant.
  4. Arxiu de texts en procés d'elaboració.
  5. Manual de classe.
  6. Espai per realitzar projectes en grup.
Aquí us adjunto el bloc d'en Jordi Vivancos ja que en una de les seves entrades tracta dels usos dels blocs en l'àmbit educatiu.
Podríem dir que hem vist totes les coses bones que té un wiki però... té un inconvenient! En un wiki no poden treballar dues persones a la vegada! Per tant, el que cal fer és anar creant links per tal de que se'ns obrin noves pàgines d'edició i tots els membres d'un grup puguin treballar.

Si volem publicar un wiki cal que paguem un dolar. D'aquesta manera s'evita que grans multinacionals facin un abús d'aquestes pàgines web.

Per tal de crear una conte de wiki cal que aneu a la següent pàgina i us registreu.

miércoles, 10 de octubre de 2012

Google Reader


Google Reader és una eina que ens permet redireccionar totes les webs, blocs, notícies d'interès en una mateixa pàgina web per tal de que no perdem el temps navegant per la xarxa. És a dir, d'aquesta manera no cal que anem a cadascuna de les webs que ens captiva per mirar si hi ha alguna novetat. Amb tant sols anar a Google Reader ja podrem veure totes les actualitzacions. "text extret de wikipedia"

Per tal de poder fer el seguiment de totes aquelles webs que vulguem, han de disposar d'un enllaç de sindicació o RSS per tal de que ens puguem subscriure.



1. Cliquem la icona RSS (icona que es mostra a dalt de color taronja).

2. Un cop clicat l'RSS ens apareixerà una finestreta que ens permetrà escollir quin servei volem per visualitzar-ho. Nosaltres escollirem Google Reader.

  



3. Un cop escollit el servei que volem utilitzar ens portarà cap a la nostra conte d'aquest servei.  A dalt de tot haurem d'acceptar subsriure-s'hi i, d'aquesta manera ens aniran apareixent a la dreta  totes les subscripcions que anem fent.        

                                            
                           















  • Una altre manera de subscriure'ns en una web, notícia, bloc és clicant directament on posa suscribir i enganxar l'URL de la pàgina d'interès.






D'aquestes dues maneres que us he explicat us podreu subsriure a totes les pàgines web que vulgueu seguir.

Crec que aquest invent ha estat de gran utilitat ja que ens estalvia temps.

sábado, 6 de octubre de 2012

El llenguatge / competència comunicativa / llenguatge oral formal

Durant les classes de COED anteriors vàrem estar parlant sobre la importància del bon comunicador, del concepte de llenguatge i llengua, de la competència comunicativa i els seus components, dels molts recursos que existeixen per descriure una persona i de les característiques i trets més importants del llenguatge oral.

M'he donat conte de la gran responsabilitat que comporta ser un bon comunicador i més, en la professió que estic estudiant; ja que en un futur, hauré de transmetre als meus alumnes el millor possible els meus coneixements. Per tant, he de treballar molt per arribar a ser-ho.

Referint-nos al concepte de llenguatge i llengua hem de tenir molt clar la diferència entre aquestes dos paraules. 
  • El llenguatge: és la capacitat que tenim els éssers humans de comunicar-nos. Per tant, podríem dir, que és un do universal dels humans que ens permet diferenciar de les altres espècies.
  • La llengua: és el sistema de signes lingüístics que ens permeten la comunicació entre els individus d'una mateixa comunitat lingüística (persones que parlen la mateixa llengua).

He après què volia dir competència comunicativa.  I es que, tot parlant no parla per parlar sinó ho fa per aconseguir uns objectius. Per tant, un comunicador serà eficaç quan assoleixi el seu objectiu. Ho podriem resumir amb la següent frase de Gumperz i Hymes: allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significatius.
També cal tenir en conte que cadascú de nosaltres aprèn a parlar dintre d'un grup social, per tant, aprendre a parlar és una experiència social. 

Dintre de competència comunicativa podem trobar els 4 components pels quals està formada:
  1. Competència lingüística
  2. Competència sociolingúística
  3. Competència discursiva
  4. Competència estratègica

En una de les sessions em vaig adonar de la gran quantitat de recursos que hi ha per fer descripcions. Al principi només coneixia la típica descripció de nena petita de descriure tant físicament com psíquicament a una persona però ara ja no! També podem fer descripcions  amb un poema, una novel·la, un conte, un assaig, un vídeo, una poesia visual, una cançó,..

Finalment el dia 5 d'octubre vàrem parlar sobre el llenguatge oral formal i dels trets contextuals, textuals i lingüístics que conformen aquest llenguatge.
El llenguatge oral formal és el que hi ha entremig del canal escrit i l'oral, per tant, hi podem incloure les explicacions de temes, entrevistes, debats,...etc.

Trets contextuals:
  1. Caràcter NO universal i requereix un aprenentatge escolar.
  2. Acústica, efímera i produïda en temps real.
  3. Context compartit, amb una comunicació relativament UNIDIRECCIONAL.
Trets textuals:
  1. Formal i monologada.
  2. Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat.
  3. Repetitiva i amb intervenció del llenguatge no verbal (gesticulació, mirada,..).
Trets lingüístics:
  1. Molta importància els trets suprasegmentals, és a dir, elaborar sintagmes utilitzant exclamacions i interrogacions per tal de que el discurs no sigui monòton.
  2. Ocurrència d'elements díctics (pronoms), interjeccions, el·lipsis, anacoluts (quan a mitja frase es produeix un canvi de subjecte o be de verb i complement),..etc.
  3. Correcció normativa i ús de varietat estàndard.
Crec que amb poques classes he pogut aprendre conceptes nous i valorar fets que abans donava per alt.

Aquí us adjunto un vídeo de "El convidat" on apareixen dos personatges que considero que són molt bons comunicadors: L'Albert Om i en Jordi Pujol.


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=992rKZegXOA



Informació extreta de:
- Montolo, E.; FIGUERAS, C.; GARACHANA, M.; SANTIAGO, M. (2000) Manual práctico de escritura académica. Barcelona: Ariel.
- CALASAMIGLIA, H.; TUSÓN, A. (1999) Las cosas del decir. Barcelona: Ariel.
- BASSOLS, M.; TORRENT, A.M. (1997) Modelos textuales. Teoría y Práctica. Barcelona: Eumo- Octaedro
- TUSON, J. (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova (p.45- 50) 

Què és "Delicious"?

Molts de vosaltres us preguntareu què és això de "Delicious"? Dons bé, "Delicious" és un servei de gestió d'adreces d'interès social en web. Totes aquelles adreces que ens interessin i que les tinguem guardades en el navegador les podem emmagatzemar i etiquetar en aquest sistema.
A més a més ens les classifica i ens permet compartir-les amb altres usuaris del servei i així conèixer qui ha desat un determinat enllaç.





Avantatges                                                                           Inconvenients
- Podem accedir a la nostre llista d'interès               - No està en castellà.
des de qualsevol ordinador.                              - S'ha de vigilar amb l'etiquetatge.
- Es poden veure les webs d'interès dels
altres usuaris.
- Manera molt ràpida de seguir els temes
d'interès.
- És un excel·lent organitzador de la informació
mitjançant etiquetes.


  • Passos a seguir per crear una conte de delicious:
  1. Primer de tot hem de crear-nos una conte anant a la següent pàgina web: http://delicious.com/?logout=1
  2. Un cop creada la conte només hem d'anar afegint enllaços on posa "Add Link" i posar l'URL de les webs que ens interessin. D'aquesta manera tindrem totes les pàgines web guardades que vulguem en aquesta conte online.

Per si us interessa aquí us adjunto la meva conte de "Delicious":

Anàlisis de blocs!

El dijous passat el professor ens va dir que féssim un anàlisi d'un bloc. Després de donar un cop d'ull a les possibles opcions a triar vaig decidir que el més apropiat per fer el meu anàlisi seria aquest bloc d'escola:
http://blocs.xtec.cat/ceippladelavella/

Qüestions:
  • Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, àudio, imatges,...)
En aquest bloc hi ha publicat tot tipus d'informació relacionada amb l'escola Pla de l'Avellà per tal d'informar als pares de totes les activitats, sortides, que fan els seus nens i, a més consta de varis apartats on ens informa sobre els espais de l'escola, els serveis que ofereix, com contactar-hi,... El contingut d'aquest bloc esta publicat gairebé tot en format de document i presentacions. No hi ha vídeos i fotos molt poques.

  • Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: Tipus de bloc, activitat que s’hi desenvolupa, interaccions possibles,...
Es tracta d'un bloc d'escola ja que els professors informen als pares de totes les possibles activitats.

  • Quí els publica?
Els professors de l'escola.

  • Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús,...
Sí, el bloc està estructurat en diverses categories: pàgina d'inici, l'escola, serveis, espais, contacte, projecte lingüístic, autoritzacions, religió i sortides. No té etiquetes. A la esquerra del bloc podem observar el logo de l'escola i més avall la llista de blocs.

  • Quina plataforma utilitzen?
Utilitzen la plataforma de Xtec bloc.

  • Com són les entrades?
Les entrades són com links que et porten a diferents arxius.

  • Quines competències s’hi treballa?
L'objectiu principal d'aquest bloc és informar a les famílies dels nens sobre tot tipus d'activitat i a tots aquells pares que estiguin interessats en aquesta escola.


  • Hi ha comentaris?
No hi ha comentaris públics però si que pots enviar comentaris o propostes per privat.

  • A qui va dirigit?
Als pares dels alumnes i a aquells pares que es vulguin informar sobre l'escola.

  • Hi ha blocroll?
Sí, a la part esquerre del bloc trobem un lloc que posa llista de blocs. Si cliquem ens porta a altres blocs.


Tenim molts tipus de bloc pro crec que els blocs d'escola fan molt bona funció ja que d'aquesta manera els professors poden informar als pares de manera immediata i no gasten quantitats de paper. A més a més, els blocs ens permeten incorporar fotografies, vídeos, els pares poden donar el seu punt de vista, deixar comentaris,.. tot tipus de coses que amb una carta no es podria.
Crec que els blocs han estat una molt bona invenció!

martes, 2 de octubre de 2012

Què són les RSS, feed o sindicació?


L'RSS és la nova forma d'accedir a la informació. Consisteix en què una vegada seleccionades les fonts d'informació d'interès, que poden ser: blocs, notícies, fòrums... enviïn avisos d'actualització a l'usuari, sense la necessitat que l'usuari hagi d'anar comprovant si hi ha novetats en cada una d'elles. 

Per poder aconseguir això esmentat, cada bloc o font de notícies té un enllaç de sindicació (il·lustrat amb aquesta imatge) que ha de ser afegit a un programa o pàgina web anomenat agregador d'RSS en el qual anem llistant les fonts que ens interessen. En el meu cas, el meu agregador d'RSS és la pàgina web: google reader. A contiuació us mostro el link de la meva pàgina on podreu observar tot el que he anat seguint:
http://www.google.com/reader/view/#overview-page 

Cada vegada que es produeixi una actualització de continguts en alguna d'elles, ho sabrem només visitant aquesta pàgina."text extret del llibre: Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents de Francesc Balagué i Felipe Zayas"


Aquí us adjunto un vídeo amb el qual podreu entendre millor com funciona el sistema d'RSS.




Passos per tenir canal RSS al meu bloc:
1. Anar a diseño
2. Afegir GADGET 
3. Clicar enlaces de subscripción

Un cop tenim el canal rss el que cal fer per afegir les nostres pagines d'interès a l'agregador d'RSS és:
- Crear un compte de google account
- Activar el google reader
- Seleccionar tot allò que ens interessi i redireccionar-ho al google reader clicant afegir subscripción